Ndërlidhja ekonomi-politikë dhe media

Siç edhe nuk paramendohej që elitat politike të degradojnë kaq shumë . Paramendojeni udhëheqjen politike të qeverisë të Fan S. Noli-t ,artikulimin e fjalive të tij , shkrimeve të tij , ideve të tij ! Kishte mendim për të ardhmen e kombit të tij , kishte ide , kishte vullnet . Pas tij , shqiptarët nuk patën njeri me virtyte të tilla . Sepse shqiptarët nuk ishin të pjekur për një shtet dinjitoz , sepse nuk e dinin se çdo të thotë shteti . Shtetin e parë që e njohën shqiptarët është Shqipëria komuniste e Enver Hoxhës dhe në anën tjëtër të kombit , shtetin Jugosllavë ku shqiptarët nuk kishin asgjë . Ndoshta kjo është fundamenti I ndjenjës së keqe ndaj shtetit .

Shkruan: Shkumbin Gashi

Sot jetojmë në shtetin tonë . Kosova u shpall shtet . Duke shpallur shtetin tonë , neve na mungonin njohuritë mbi shtetin dhe dashuria për të , tamam sikur para pothuaj një shekulli . Kaq pak kemi pëparuar ?!Neve na mungon njenja e të qenurit shtetas I vendit . Ne nuk e kuptojmë si e dëmtojmë shtetin tonë ditë për ditë . Ne nuk e kemi haberin se kush është bazamenti I shtetit . Ne nuk dijmë asgjë të mirë . Ne nuk dijmë si t`a kryejmë punën tonë me përgjegjësi . Për padijeninë tonë nuk mund të fajësojmë vetëm veten tonë . Dikujt I duhen injorantët . Atyre që I duhen injorantët quhen Polikanë . Është lehtë të jesh udhëhqes I një kombi injorantësh , por shumë vështirë kur ke të bësh më një popull të ndritur . Mund ta paramendoj kush se sa ditë do t`ia jepnin kësaj qeverie nëse në parlamentin Israelit do të dilte një deputete e të fliste për viktimat e holokaustit me foto të filmave pornografik ? Apo një qeverie e cila krenohet se në penaltinë e parë që duhej të paguhej vetëm 14 milion qenka shumë më e mirë se kjo tjetra që alarmon se duhet patjetër t`ia paguajmë 53 milion ? Një qeverie që fusnotën Kosovo* e quan fluskë bore që do të shkrijë në pranverën e parë dhe kjo fluskë jo që nuk është shkrirë por kjo dita ditës po bëhet Iceberg . Apo edhe një president I cili siç ka filluar do të pretendoj territore deri në Dalmaci ? Cili nga këto qeveri apo president do të qëndronte stabil në një shtet me shoqëri të përndritur ? As edhe një ditë më shumë .

Degradimi I shtetit në mënyrë të pazgjidhshme fillon kur elementet si ekonomia , politika dhe media bashkërendojnë veprimet e tyre . Në fillim kapen resurset ekonomike për përfitime të mëdha material nga njerëz të fuqishëm , pastaj me ndihmën e njerëzve të duhur në politikë vendosin njerëz të dëgjueshëm në gjygjsor e prokurori , dhe në fund për shpërlarje të trurit përdorin mediat .

Kapja e resurseve ekonomike filloi menjëherë pas përfundimit të luftës . Dikush me produktet e naftës , dikush me lokale nëpër qendra të qyteteve të Kosovës , dikush në uzurpimin e ndërmarrjeve publike me njerëz të tyre nëpër borde , dikush me lidhje të drejtpërdrejta me krimin e organizuar , dikush me mediat , e dikush me institucionet arsimore . Ata që kapën arsimin , ia mbytën shpresën një populli për ringritje . Popull I paditur dhe I nënshtruar është gjëja më e duhur për një politikë kriminale .

Duke kapur elementet ekonomike shtetërore ata fituan shuma të mëdha parash që do t`I përdorin në privatizimin e shumë fabrikave , tokave , lokaleve etj . me cmime qesharake . Dikur uzurpues të ndërmarrjeve shoqërore , tash aksionar direkt apo indirect dhe legjitim të ndërmarrjeve private . Nëse nuk janë aksionar , atëherë disi duhet të kenë ndikim edhe mbi ndërmarrjet private të pastra . Duke rritur kapitalin e tyre financiar ata rrisin mundësitë e tyre për ndikim mbi njerëzit e thjeshtë . Duke

ndikuar mbi njerëz të thjeshtë ata I sigurojnë vetes së tyre një votë e cila do ta legjitimonte në mënyrë më demokratike pozitën e tyre politike udhëheqëse . Njeriu I thjeshtë dhe injorantë mashtrohet lehtë . Kanal rrethor që kurrë nuk përfundon !

Një premtim për një punë në arsim , komunë , apo në ndonjë ndërmarrje publike komunale mjafton që injoranti ta ndjek politikanin criminal të legjitimuar me votën e tij . Nga legjitimiteti I fituar dhe nga forca financiare e grupit politik kriminal ata patën dijenin që në gjygjsor dhe në prokurori t`I vendosin njerëzit e dëgjueshëm . Kjo ia siguron mbrojtjen nga çdo cenim ndaj krimit apo në rastin më të keq , ia siguron parashkrimin absolut të veprës penale .Ky është fundi I shpresës për qytetarin e ndershëm .

Gjithë kjo ndërmarrje kriminale duhet të mbulohet . Ata patën dijeninë që për mbulim të veprave të tyre I duhen mediat . Media publike që nga fillimi ka qenë dhe vazhdon të jetë një institucion publik dhe padyshim zhvatës i parasë publike si dhe mburojë e pushteteve të deritanishme . Institucioni publik I financuar nga paraja publike shërben për nevoja politike . Për skandale të qeverive jepen lajme të shkruta dhe të shpejta , ndërsa për një akademi përkujtimore apo për një eveniment tjetër kamuflazhe si vënia e kurorave nëpër varret e dëshmorëve apo të një suksesi të qeverisë , atyre nuk I duket e tepërt ta shpenzojnë gjysmën e edicionit të lajmeve . Për kapjen e mediave private është vështirë të flitet , jo se ato janë të pakapura , por kapja është më e sofistikuar dhe vështirë e çmontueshme .

Këta grupe politike kriminale të legjitimuar me votën e popullit të nënshtruar dhe skajshmërisht injorantë , e dijnë shumë mirë që demokracia është liria e fjalës dhe e përkatësisë politike , por nga ana tjetër ata kanë fuqi ekonomike që këtyre lirive t`I caktojnë kufinjë të dëshiruar . Në mënyrë të padukshme për një popull si ne , ata ndërthurën pushtetin ekonomik me pushtetin politik dhe zaptuan shpejt edhe median duke krijuar kapitalizëm pervers apo sic e quan Karl Poper , Demokraci Mafioze .

Demokracia mafioze na ka kapluar . Ne mendojmë që jetojmë në liri , por limitet e saj nuk I kemi kërkuar sa duhet . Ne jetojmë sot për nesër por kurrë nuk e dijmë se kur do të vie momenti ynë I dëshprimit fundamental . Dua ta citoj Xhon Don-in “ Askush nuk është një ishull më vete : cdo njeri është pjesë e kontinentit ; një copë e së njëjtës tokë …Vdekja e cdo njeriu më pakëson edhe mua ; sepse unë jam pjesë e njerëzimit dhe kështu askush s`e di me siguri për kë bie këmbana : ajo mund të bjerë edhe për ty “. p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *